Jars

Wat is een Jar? Jars? Masha Sjars? Is het nu Gif of Jif?

De letterlijke betekenis van het woord ‘jar’ is een ‘pot’. Ja ik maak potten. Vooral confituur- en pindakaaspotten die ik na het gebruiken uitwas en een nieuw leven geef als container voor mijn meeneembare ontbijtjes. Ze zijn gezond, rijk aan voedingsstoffen, geven energie en vullen je heel de voormiddag lang. Bovendien zijn ze heel makkelijk te maken (eens je het systeem door hebt), eindeloos varieerbaar én je kunt ze meenemen op straat als je alweer eens te laat vertrekt naar je les. Snap je waar ik de inspiratie haal?

Wat ik altijd nodig heb om zo’n jar te maken, is yoghurt en granola. Dat laatste bestaat in alle mogelijke varianten: met fruit, met noten, crunchy, zacht, met chocolade, oven baked,… noem maar op! Ook yoghurt kan alle vormen en smaken aannemen: van Griekse yoghurt naturel tot platte kaas met een laagje aardbeiencoulis.

Niet alle varianten zijn gezond natuurlijk. Daarom kies ik voor zo weinig mogelijk suiker, zo veel mogelijk volkoren componenten en zo weinig mogelijk verzadigde vetzuren. Mijn grootste favorieten tot nu toe zijn:

  1. MyMuesli: die kun je helemaal zelf samenstellen!
  2. Zelfgemaakte granola: artikel hier te vinden.
  3. Jordan’s Honey Baked (maar die is niet van de gezondste)

Ook yoghurt is niet altijd gezond. Overmatig gebruik van suiker, zoetstoffen, kleur-en smaakstoffen vervuilen je lichaam, maar je hoeft ook niet altijd de naturel variant te nemen. Al je weinig tot geen vlees eet, wil je dat je yoghurt een ware proteïnebron is. Daarom is Griekse yoghurt een goede optie, ofwel lactose-vrije alternatieven, omdat die vaak verrijkt zijn van de nodige voedingsstoffen zoals vitamine B-12. Mijn favo’s:

dav
dav
  1. Alpro Mild&Creamy Coconut (brik van 750ml yoghurt-alternatief)
  2. Griekse yoghurt natuur (eender welk merk, maar let op de suikers!)
  3. Skyr proteïneyoghurt (helemaal uit Ijsland!) met verschillende smaken

Naast granola en yoghurt, voeg ik vaak wat smaak toe met stukjes fruit, zelfgemaakte confituur, nootjes (cashew, amandel), zaadjes (chia, hennep, zonnebloem, pompoen, sesam,…) en soms gebruik ik chiapudding. Wat dat is, lees je hier (link volgt).

Met een beetje geduld en oog voor een mooi plaatje, lukt zo’n jar iedereen wel om te maken! Sommige zijn moeilijker dan andere, maar doe gewoon wat voor jou het best uitkomt. Ik neem ‘s ochtends graag mijn tijd, zodat ik rustig kan wakker worden zonder mensen om me heen. Dan heb ik quality time met mezelf en mijn ontbijt. Elk zijn ding!

Smullen maar 🙂