How to be vegan in 10 stappen

Zoals je misschien weet, ben ik niet vegan, niet vegetarisch, maar ook geen echte vleeseter. Het woord flexitariër werd door mijn vrienden beschilderd als “iemand die niet kan kiezen”, dus zo noem ik mezelf ook niet. Ik kies heel bewust om enkel vlees te eten wanneer het echt moet: als mama een traditionele Russische schotel maakt, als de ouders van mijn vriend me uitnodigen om te komen eten, als ik op reis ben en het traditionele gerecht nu eenmaal uit vlees bestaat. Daarbuiten eet en kook ik zowat altijd vegetarisch, tegen het veganistische aan. Ik ben “zo vegan mogelijk” en leef zo een heel fijn en duurzaam eetbestaan!

Ik heb nooit veel vlees gegeten, komende uit een Aziatische cultuur (geboren in Kirgizië, kinda weirdo) at ik veel eenpansgerechten waar enkel kleine stukjes vlees in zitten. Een steak of ander vlees dat de ster van de maaltijd speelt, heb ik nooit gekend. De overgang naar veggie ging dan ook vrij makkelijk. Ik nam het niet te serieus en bouwde rustig af hoeveel ik zelf wou. Na 2 jaar op kot zitten, kookte ik nooit meer zelf met vlees en at ik het alleen in gevallen zoals hierboven beschreven.

Maar vegan… Dat is nog een stapje verder. Geen melk, geen eieren, geen yoghurt, geen kaas. Geen kaas??? Yup, dat is het moeilijkste eraan, zeker weten! “Een kazake” als aperitief wil ik niet uit mijn leven bannen. Net zoals alcohol slecht is voor je lijf, maar jij het waarschijnlijk toch bewust blijft drinken. Gotta choose your poison, right! Maar als je het echt wilt, is vegan worden helemaal niet zo moeilijk.

Stap 1: Koop geen melk meer

Stap over naar de alternatieven, waarin je nog zo veel meer keuze hebt! Wordt het volgende week amandel, hazel of spelt? Who shall say!

Stap 2: Experimenteer met tofu

Die witte blok die smaakt naar niks, ja die tofu. Zie het als een tabula rasa, een smaakloos product waar je alle kanten mee op kan! Maak scrambled tofu om je roerei te vervangen of marineer tofu als je spekjes mist.

Stap 3: Nuts!

Noten, vooral cashews, zijn goed in het vervangen van kaas. Vooral de romige structuur ervan in béchamel of smeerkaas kan prima met wat cashewnoten. Tip: die zijn veel goedkoper in Aziatische winkels, dunno why.

Stap 4: Nutritional yeast

Dat zie je in veel vegan recepten, maar wat is dat? Het zijn vlokken niet-actief gist: edelgist. De vlokjes zijn perfect als topping op pasta en ovenschotels, zoals parmezaan dat is, maar ook kaasvervangende sauzen krijgen extra smaak met edelgist.

Stap 5: Heb je ooit Japanse kaas gegeten?

Ik ook niet. En ook geen Chinese, Thaise, Indische of Koreaanse, want de meeste traditionele gerechten uit zuidoost Azië bevatten geen melkproducten. Dat vormt al een mooie waaier aan gerechtjes voor je vegan eetpatroon!

Stap 6: Afleidingsmaneuvre

Dit geldt vast niet voor iedereen, maar als je graag nieuw eten ontdekt, kan je jezelf afleiden van dat typisch Europese kaasdieet door te gaan winkelen in Oosterse of Noord-Afrikaanse markets. Zo veel interessante granen, noten, olijven, smeersels en marinades! Probeer zeker eens baba ganouch als je into aubergines bent.

Stap 7: Houd bij wat je eet

Maak een lijstje verboden ingrediënten, zoals boter, wat vaak vergeten wordt. Schrijf dan op wat je daarbuiten allemaal graag eet. Bedenk of zoek daarna een aantal gerechten met wat in lijstje 2 staat. Overzicht helpt nadenken!

Stap 8: Vegan kazen zijn vaak niet lekker

Waarom per se chemisch nagemaakte vervangers zoeken, als je ook gewoon die kaasverslaving kan doen afzwakken? Swerve bitch. Ik eet liever een pittig olijfje of Russusche gemarineerde tomaat dan mij te plooien en nepkaas te eten. Je kan het heus wel!

Stap 9: Wees niet te streng voor jezelf

Heeft cold turkey al vaak gewerkt voor eender wat? Ineens volledig plantaardig eten (en leven) is best een opgave. Gewoontes nemen tijd, dus neem het jezelf niet kwalijk als je een aperokaasje mee wil eten of toch die pizzanight niet wil missen.

Stap 10: Lees, zoek op en stel vragen

Het is een hele wetenschap vol wondere ontdekkingen die voor je klaarliggen. Lees erover, zoek leuke gerechtjes op instagram en durf vooral vragen te stellen aan zij die al ervaring hebben met het veganistische leven!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.