Hoe maak je kombucha?

Gisteren postte ik mijn eerste flesje kombucha met gember op Instagram en jullie besloten massaal (oké, nog geen 10 man, but I was overwhelmed) te reageren en te vragen naar het recept! Daarom schrijf ik alle stapjes nauwkeurig in een blogpost, zodat jullie allemaal aan de slag kunnen!

Wat is kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde theedrank. In mijn post over immuniteit las je al dat fermentatie probiotica creëert, wat je immuniteitsysteem helpt vechten tegen ziektes.

Fermentatie (Latijn: fermentum, zuurdeeg) is, in de biochemie, het omzetten van biologische materialen (substraat) in afwezigheid van zuurstof (anaeroob). Bacteriën, schimmels (inclusief gisten) staan bekend om hun fermentatie, al vindt het ook in sommige dierlijke cellen plaats (zoals skeletspieren).

Wikipedia

Alles samengevat, is kombucha dus een thee waarin je culturen kweekt (don’t be scared now, het is exact hetzelfde als yoghurt). Die culturen bestaan uit bacteriën die zich voeden met suiker, waardoor de drank al zijn suikers kwijt raakt doorheen de fermentatie en een zurige smaak krijgt.

SCOBY

Om die culturen op gang te steken, is het makkelijkst om met een SCOBY te werken: een Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast. Dat is een geheel van bacteriën en gisten die voor de fermentatie zorgen. Een scoby lijkt een beetje op een dikke (of soms dunne) pannenkoek die je in de thee moet leggen.

Je start kombucha met een moeder-scoby die het proces op gang brengt. Na verloop van tijd vormt zich een nieuw laagje boven op de thee: de baby-scoby. Deze zal eerst heel dun zijn, maar na verloop van tijd ook dikker en steviger worden. Bij je tweede batch kan je dan kiezen welke scoby je gebruikt. Meestal wordt de baby-scoby uitgedeeld aan een vriend of kennis die ook kombucha wil maken. So hit me up als je eentje wil!

Het proces

 1. Brouw thee met suiker
 2. Eerste fermentatie: 7-20 dagen – grote glazen pot
 3. Tweede fermentatie: 2-4 dagen – glazen beugelflessen
 4. Klaar om te drinken – koelkast

Benodigdheden – 1L kombucha

 • Grote glazen pot (eventueel een limonadedispenser met kraantje onderaan). Ik gebruik eentje van 1,5L
 • Glazen beugelflesjes, luchtdicht
 • Kaasdoek, filter of dunne stof
 • Rekker
 • Trechter
 • Koffiefilter(s)
 • Rietje
 • SCOBY + startervloeistof (restje pure kombucha)
 • Zwarte of groene thee: 5 zakjes of 2-3 eetlepels
 • 100g witte suiker per liter water
 • Eventueel smaakjes voor 2e fermentatie (gember, munt, fruit, vruchtensap, anything)

Hoe ga je tewerk?

FERMENTATIE 1
Kook iets meer dan 1L water in een pot op het vuur. Voeg er de pure thee aan toe, geen smaakjes. Laat 15min intrekken en zeef dan de thee eruit.

Voeg de suiker toe en roer goed tot alles is opgelost. Daarna moet de thee afkoelen tot onder zo’n 30°C, omdat de scoby hogere temperaturen niet overleeft. Een truc is: 500ml water koken en 500ml koud water achteraf toevoegen.

Wanneer alles koel is, giet je de zoete thee in de grote glazen pot en voeg je de moeder-scoby eraan toe. Doe de theedoek of dunne stof over de pot en sluit af met een rekker. Zo krijgt de scoby zuurstof, maar kan fijn stof niet in de pot.

Zet de pot zo op een donkere plek op kamertemperatuur voor 7 tot 20 dagen.

Na 7 dagen ga je eens proeven: kantel de pot licht, zodat de scoby niet de hele oppervlakte meer inneemt en proef voorzichtig via een rietje aan de zijkant.

Nog steeds zoet? Dan laat je de thee best nog even fermenteren. Probeer op dag 10 nog eens en herhaal.

Wel een aangename zure smaak? Dan kan je overgaan tot fermentatie 2.

FERMENTATIE 2
Neem je beugelflessen erbij, je trechter, filter en smaakjes. Nu ga je zo’n 800ml van je kombucha in luchtvrije flesjes gieten en zorgen voor bubbels! Laat een 200ml in de pot bij je scoby’s zodat zij verder kunnen leven. Brouw meteen opnieuw thee, of dek de pot weer af met een theedoek terwijl je geen kombucha maakt.

Zet een trechter op een beugelfles en doe de koffiefilter in de trechter. Giet daardoor je kombucha tot op 3/4 van de beugelfles.

Voeg hier eventueel een smaakje aan toe. Ik gebruikte flink wat geraspte gember voor een pittig drankje. Je kan ook vruchtensappen of verse bessen gebruiken. Munt, granaatappel, gember, tijm, citroen zijn populaire smaken.

Laat nu de beugelflessen buiten de koelkast staan op kamertemperatuur en uit de zon. Na 2 dagen doe je ze voorzichtig eens open en proef je of er genoeg bubbels in zitten. Let op, want de flessen staan onder heel wat druk door de extra zuurstof die zich erin vormt!

Wanneer de smaak goed zit en de drank voldoende bruist, zet je de flesjes in de koelkast en kan je ervan genieten!

Drinken maar!

Ben je nieuw in de wereld van kombucha? Dan is het eerst wat wennen aan de smaak. In het begin is niet duidelijk of deze drank wel oké is, of beschimmeld of vervallen. Probeer daarom eerst een paar slokjes per dan, dan een glas per dag, rustigaan naar een flesje. Voor wie deze “proefperiode” al heeft doorstaan, is de kombucha girl-TikTok heel herkenbaar 😅:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.