De perfecte granola

Granola, hetgeen ik elke ochtend eet met yoghurt, skyr, cottage cheese of een alpro’tje. Het heeft een aantal jaren geleden enorm gewonnen aan populariteit en de prijzen schoten de hemel in. Maar stiekem is granola helemaal niet zo moeilijk te maken! Een goeie voorraad noten, zaden en granen heb je nodig en in een paar stapjes heb je lekkere gouden granola voor in jouw ontbijtje!

Ik postte het recept en alle uit te voeren stappen al op mijn story, dus ik werk in deze post aan de hand van plaatjes!

Ingrediënten – voor 2 glazen potten van 500ml

  • 350g grove havervlokken (fijne of een mix kunnen ook, maar ik heb liever grovere knapperige stukjes)
  • Handjevol amandelen
  • Handjevol cashews
  • Eventueel nog een soort noot
  • Handjevol pittenmengeling / zonnebloempitten en pompoenpitten!
  • Voeg gerust zelf noten/zaden/pitten toe of laat er weg: granola heeft geen regels!
  • 2 eetlepels kokosolie (gesmolten in de microgolf, of anders maisolie, notenolie of zonnebloemolie)
  • 2-3 eetlepels vloeibare honing
  • Eventueel snufje vanillesuiker of -extract
  • 1-2 eetlepels kaneel
  • 1 theelepel zout (best zonder jodium of grof zeezout)
  • Eventueel koekjesmix, kurkuma of gember om het pittiger te maken
  • Gepofte quinoa (niet verplicht)
  • Citroenschil van 1/2 tot 1 citroen, geraspt (en goed gewassen, because pesticiden en andere stoffen die je niet wil binnenkrijgen!)
  • Grote platte ovenschotel, je kan ook zo’n grijze plaat nemen die meestal al in je oven zit
  • Bakpapier
  • Lepel of spatel
  • Oven

Hoe ga je tewerk?

  1. Neem een grote pot en doe er de havervlokken in
  2. Voeg de noten, zaden, pitten bij
  3. Verwarm de kokosolie op een lage temperatuur in de microgolfoven
  4. Olie toevoegen aan het granen-notenmengsel
Daar moest dus Stap 4 staan 🙃

5. Voeg ook de honing toe aan het mengsel.
6. Strooi het kaneel erover, het zout en de vanille (eventueel pittige kruiden ook).
7. Zet de oven aan op 180°
8. Meng goed in je kom tot alle droge ingrediënten en vloeistoffen perfect gemengd zijn. Te nat? Dan voeg je meer havervlokken toe. Te droog? Dan kan er meer olie bij.

Stop 5: honing
Stap 8: goed mengen

9. Leg bakpapier in de ovenschotel of -plaat zodat die volledig is bedekt. Liefst ook langs de zijnkanten als het een hogere schotel is.
10. Vul de schotel met je granola tot op 1cm hoogte. Druk goed aan.

Goed aandrukken is dé trick om klusters te krijgen in plaats van uiteen vallende granola. Ook het afkoelen is key! (zie laatste stap)

Als je granola over hebt, leg je die best ook 1cm dik in een nieuwe schotel, of bak je in 2 keren. Zeker niet hoger stapalen dan 1cm zodat alles gelijk bakt en crunchy wordt.

Stap 10: druk goed aan

11. Zet de schotel in de oven voor 15min.
12. Haal de schotel er dan even uit om te roeren. voeg intussen de citroenzeste en eventuele gepofte quinoa erbij. Nu is ook het moment als je gedroogd fruit wilt toevoegen! (rozijnen, banaan, abrikozen etc)
13. Alles goed vermengd en omgedraaid? Zet de schotel dan nog 10min in de oven.

14. Laatste stap: Haal na die laatste 10min de schotel uit de oven en laat rusten tot de granola volledig is afgekoeld. Dit helpt om clusters te vormen en crunchy te worden. Je granola is namelijk nog even aan het doorbakken en het contrast met kamertemperaturen maakt het net knapperig!

Na een uurtje kan je die grote “koek” in stukjes beginnen breken (ja, echt grote clusters dus!) en opbergen in een pot of tupperware. Eet de volgende morgen met wat Griekse yoghurt en vers fruit, mmm.

One thought on “De perfecte granola

  1. Zeer goed en zorgvuldig uitgeschreven. Een echte aanrader om te maken. Zeer smakelijk! Top masha

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.