Immunity boost!

Als er iets is wat we op dit moment allemaal kunnen gebruiken, is het een boost voor onze immuniteit. Je immuunsysteem helpt je jezelf te beschermen tegen allerlei virussen, zoals momenteel het befaamde coronavirus. Om gezond te blijven, zorg je best dat je de juiste vitamines en voedingsstoffen binnen krijgt, maar ik ken nog trucjes!

Vitamines

Welke vitamines neem ik? Wel, in de winter neem ik sowieso vitamine D, wat je normaal 3/4 krijgt van de zon en 1/4 uit vette vis haalt en andere voeding. In België heeft 90% van de mensen een tekort aan vitamine D, dus een vitamine bijnemen kan zeker geen kwaad en zal je heel veel deugd doen. De vitamine zorgt namelijk voor een goed mentaal gevoel en, nou ja, gelukkigheid voor zover dat van je voeding afhangt. Er bestaan ook sterkere varianten voor mensen die er echt onderdoor zijn van de koude donkere winterdagen!

Daarnaast neem ik vitamine B12 als ik lang geen dierlijke producten heb gegeten, zoals vlees, eieren, melk en kaas. In periodes waar ik wel kaas en eieren consumeer, neem ik geen B12 bij.

Als ik ziek ben, neem ik vanaf het begin vitamine C 1000 dagelijks in. Het verkort je verkoudheid aanzienlijk en helpt je er snel bovenop! Nu neem ik het preventief dagelijks in voor mijn immuniteit. Zegt je mama nooit dat je citroensap moet drinken? Wel, there we go, vitamine C!

Echinacea is ook een goeie vitamine die je immuniteit ondersteunt en je luchtwegen verlicht. Deze vitamine neem ik dagelijks 1x in, maar dat mag gerust meer zijn. Let op, niet iedereen mag dit kruid innemen (ivm bloedwaardes!).

Omega-3 is een olie afkomstig uit vette vis en is goed voor TAL van dingen (google it!). Die neem ik niet elke dag, maar wel als ik moe ben of extra wil presteren op het werk. In de plaats van pure Omega-3 capsules heb ik ook levertraan. Dat is afkomstig uit de lever van de kabeljauw en bevat naast Omega-3 ook vitamine A en D, waarvan A goed is voor je haar, huid en je ogen.

Probiotica

Antibiotica ken je wel: pilletjes die de “biotica”, de slechte bacteriën in je lijf bij ziekte, verdringen. Helaas verdringen zij ook goeie bacteriën die je lichaam nodig heeft om zich te beschermen voor de buitenwereld. Deze wil je natuurlijk weer aanvullen, ofwel gewoon wat steun geven zelfs wanneer je geen antibiotica pakt. Dat kan! Met probiotica.

Fermentatie is de kern van het creëren van probiotica. Yoghurt kennen jullie allemaal wel en je hebt vast al gehoord van microculturen die daarin zitten. Wel, dat komt omdat yoghurt bij een warmte temperatuur wordt gemaakt, waardoor bacteriën er makkelijk in gaan groeien. Ze voeden zich met suiker en zorgen voor een lekker yoghurtje waarmee jij je persoonlijke flora weer aanvult.

Naast yoghurt, zijn nog heel wat leuke foods gefermenteerd! Consumeer deze regelmatig voor een stevig immuunsysteem:

 • Kombucha – theedrank
 • Kefir – melkdrank
 • Miso – pasta voor in soep en saus
 • Kim Chi – pikante Koreaanse kool
 • Augurken
 • Zuurkool
 • Tempeh – veggie vleesvervanger
 • Kvass – Russische cola-ish drank (omg my childhood)
 • Yoghurt
 • Zuurdesembrood
 • Pickled tomatoes – ga er eens halen in een Russische of Poolse winkel, I swear, it’s de.li.cious!
 • Pickled lemons – vaak gebruikt in de Marokkaanse keuken
 • Apple-cider vinegar – goed in sausjes en dressings

Veel van deze dingen kun je zelf maken! Meestal heb je gewoon tijd nodig, glazen containers en heel wat suiker (voeding voor de bacteriën). In een andere post schrijf ik over kombucha! Dat heb ik namelijk al zelf gebrouwen and maybe…. zal ik het tijdens deze lockdown herstarten!

Kruiden

Je hoort vaak dat kruiden geneesmiddelen zijn, goed voor dit en dat en oh het geneest kanker. Vaak wel wat larie in dat soort artikels. But I swear for kurkuma en gember. Deze twee doen mijn immuunsysteem enorm deugd en ik voel dat echt!

Na het lezen over “golden lattes” en hoe goed kurkuma helpt in allerlei toestanden, ben ik het dagelijks beginnen gebruiken. Sindsdien ben ik geen tikkeltje ziek geweest. En dat voor een mens dat voordien elke maand wel eens verkouden raakte. Meer lezen over wat ik doe met kurkuma? Lees het in deze blogpost.

Gember, vooral verse of ingelegde (vind je in Indische winkels), kan lekker branden in je keel en zelfs in je maag. Dat gevoel is teken dat het werkt. Gember heeft heel wat werkende eigenschappen tegen ontstekingen, verkoudheid, keelpijn en nog veel meer. Ik voeg het dan ook toe in elke curry, ik maak pokébowls met ingelegde gember, eet het bij sushi (duhh) en maak er thee van. Ooit al verse gember over je home made granola geraspt? Damn, go do it asap! Heerlijk.

Zo, hiermee hoop ik je wat tips gegeven te hebben voor je immuunsysteem, in tijden waar we allemaal gezond en sterk willen blijven! Heb je nog vragen? Stuur gerust berichtjes op instagram, facebook of mail!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.