Hoe word je (opnieuw) gelukkig? Vind jezelf terug in 8 stappen.

Het ging deze zomer niet zo goed met me. Het gehele laatste semester van mijn schoolcarrière werd opgeslokt door mijn thesis én de stage die ik tegelijk deed, waardoor ik heel wat stress kreeg, minder kookte, mijn vrienden minder zag en vooral… geen tijd had om na te denken wat ik ging doen na die langverwachte graduation.

Ik had geen vakantie gepland en geen serieuze sollicitaties gedaan (met uitzondering to eentje waar ik in de finale was gekomen, om op de dag van mijn thesisdeadline te horen dat ik er niet bij zat). Daarom ging ik de zomer in zonder plan, maar dat heb ik al vaker met succes gedaan.

Deze keer was echter anders. Die stress bleef aanslepen, het verdriet van alle mislukte sollicitaties stapelde op en ik kon mezelf gewoon niet meer terugvinden in die warboel die mijn leven was geworden.

In de tweede week van augustus besefte ik dat ik iets moest doen. Ik moest aan mezelf werken. Stilletjes aan geraak ik er weer bovenop, dus besloot ik voor mezelf en voor jullie mijn tips eens neer te schrijven.

How to be happy

1. Denk na over wat je verdriet veroorzaakt: Stress? Liefdesverdriet? Een vriendschap? 

Bij mij was dat vooral stress en de onzekere staat van mijn toekomst (op korte termijn gelukkig). Vaak gaan belangrijke zaken vlot in mijn leven. Ik plan goed, regel alles wat moet en ken mijn prioriteiten. Nu, net op deze drempel, was dat niet zo gegaan en zat ik boordevol onzekerheden. Daarnaast had ik een nieuwe studentenjob voor de zomer, die veel meer verantwoordelijkheid inhield dan ik op dat moment aan kon. Ik besefte dat ik het rustiger aan moest doen, tijd moest nemen voor mezelf.

2. Denk na over wat je normaal gezien gelukkig maakt: Je hobby's, je vrienden, je thuis.

In januari kookte ik nog elke dag, maar vanaf mijn stage zag ik mijn blog en instagram beetje bij beetje vervagen. Precies een vriend die je ghost en waar je plots nooit meer van hoort. Heartbreaking is dat. Mijn goesting om te koken steeg als lava en ineens barstte ik thuis uit tegen mijn moeder. Dat ze mij in al die jaren nooit heeft laten koken. Mijn grootste genot mocht ik thuis niet beleven. Wel, vanaf dat moment mocht dat opeens toch.

Mede om die reden, was thuis nooit mijn favoriete plaats. Ik ben graag onderweg, tussen de menigte, of op mezelf. Elk moment dat ik de deur achter me sloot om naar kot te gaan, was ik instantly happy en dat zei genoeg. Ik besefte dat ik beter geen troost zocht bij me thuis, maar op kot. Daar kon ik elke minuut spenderen hoe ik wou en dat heeft enorm veel deugd gedaan.

Moreover, zat ik ermee in dat ik niet was gaan reizen deze zomer. Terwijl andere zomers mijn mama mij moest bellen om erachter te komen dat ik in Parijs zat, of mensen dachten dat ik op erasmus was aan Harvard, terwijl ik daar gewoon besloot naartoe te vliegen om vrienden te zien. Een reis zou de perfecte pleister zijn op mijn gebroken zelf. But when and where? [ lees over de reis bij puntje 5]

3. Ben je een overachiever? Leer nee te zeggen. Ben je een chillbean? Leer te ondernemen.

Overachiever, zonder enige twijfel een woord dat je naar mijn hoofd mag slingeren. Ik wil altijd alles leren, iedereen helpen, elk idee waar maken en elke job binnenslepen. Mijn nieuwe studentenjob was de druppel die mij deed overstromen. Gehuild heb ik. Met tuiten, zou ik willen zeggen, maar dat lukte mij niet. Ik wou huilen, maar die passie zat er zelfs niet meer in. Ik moest ergens “nee” tegen zeggen om mezelf weer ruimte te geven en iets positiefs te kunnen voelen. Een week later diende ik mijn ontslag in.

Een goeie vriendin van mij is most definitely een chillbean. Netflix is haar tweede naam en die zak paprika chips haal je beter bij haar weg. Jaloers dat ik was op haar, omdat zij geen greintje stress leek te hebben. Maar zij verveelde zich wel onnoemelijk. Wel, zelfs daar heb ik iets op gevonden: online cursussen. Tussen elke netflix-aflevering kan je jezelf eens nuttig maken en leren photoshoppen, gitaar spelen of gezonder eten. Combineer en balanceer! En spreek vooral af met vrienden, die zijn vaak de helft van je redding!

4. Neem tijd voor jezelf, doe aan next-level self care zonder drempels. Overdrijf eens!

Op een dag bestond de Insta-story van één van mijn vriendinnen uit foto’s van een dubbel bed, ouderwetse gordijnen en een bad, met als caption “self care”. Ik vroeg waar zij nu weer was, waarop ik hoorde dat ze een hotelkamer had genomen, catering besteld, filmpje opgezet en een lekker bad vol schuim ging nemen. Like… dat kan gewoon he! Waarom doet niemand zoiets?

Ik kreeg een warm en gelukkig gevoel van haar relaxte ingesteldheid, waarna ik ook met een geruster hart ging slapen. Dat weekend ging ik weer naar kot en weet je wat ik daar heb gedaan? Iets wat ik nooit zou doen. Netflix installeren. Op Twitter had ik al een oproepje gedaan naar de beste “mindfuck” films (stuur mij een berichtje als je de lijst wil zien, die is fan-tas-tisch!) en zo ging ik dus een dagje mijn gedachten verzetten. En die dag is waar het tij keerde. Ik was ontspannen en leek het geluk weer aan te trekken!

  • Al mijn favoriete kotgenoten zijn langsgekomen om eens bij te kletsen
  • Ik herontdekte dat mijn bed elektrisch is en kei gezellig omhoog kan staan
  • Ik heb mijn kot gekuist
  • Ik heb een reis geboekt
  • Ik verkocht mijn koelkast en bijna mijn bed
  • Ik plantte een ui waar al bijna een boom uit groeide (ken je dat, steekt in je frigo ineens een halve plant)
  • Ik kookte courgetti met een heerlijke pastasaus (recept op IG!)
  • Michael was naar Bad Neighbors aan het kijken op tv, dus ik keek mee in de plaats van Netflix. Nooit aan die film begonnen, oeps

De dag erna uiteindelijk toch aan de film begonnen, een wijntje gedronken met mijn beste vrienden, heel wat zaken geregeld en mijn kot leeggemaakt. Marie kwam ineens met nieuwe inzichten voor mij en super goeie ideeën, waardoor ik weer iets heb om naar uit te kijken!

5. Laat geld je niet in de weg zitten.

Ik heb nog nooit gehoord “Ik ga niet graag op reis”. Mensen zijn intrinsiek nieuwsgierig en volgens mij kan het alleen maar deugd doen om een nieuwe plaats te ontdekken en misschien nieuwe mensen te ontmoeten. Die culturele ervaring en zelfontwikkeling is elk geld waard en een laag budget zou je niet mogen tegenhouden. (Enkele tips vind je in deze blogpost!) Mij helpt het in elk geval om mijn highly exciting lifestyle te onderhouden en mijzelf de zin van het leven te doen voelen tot in mijn botten. Daarom boekte ik die zaterdag nog een retourticket naar Oxford, waar mijn vriend Wouter studeert, die ik ook al had bezocht aan Harvard vorige zomer. Ja, I know, slimme kerel.

Mijn vrienden gingen naar Pukkelpop en ik had gewoon helemaal geen zin in zo’n mainstream activiteit met veel drank. Dus ik dacht: ik doe een classic Masha en verdwijn even in mijn eentje naar het buitenland. Zo het geschiedde! En terwijl ik dit schrijf word ik helemaal gelukkig van de gedachte dat ik dit weekend vertrek!

Spaargeld moet toch ergens voor dienen? Liever een goede mentale gezondheid dan een auto, zeg ik dan.

6. Plan dingen om naar uit te kijken.

Ook een tip voor de chillbeans, maar alsook voor de overachievers die door de bomen het bos niet meer zien. Plan iets leuks. Spreek af met je beste vriend(in) om te gaan brunchen op die ene plaats die al zo lang op jullie to-do lijst staat, bel je vriendengroep op en zeg dat jullie op *gekozen datum* naar een pretpark gaan, schrijf je in voor dat nerdy event waar je stiekem toch naartoe wou. Verras jezelf door precies te doen wat je al lang graag wilt. Verras ook je vrienden met een spontane activiteit.

Sinds ik “dingen plannen” terug tot een kernwaarde van mijn persoonlijkheid heb gemaakt – wat sinds juni al ergens in de vergetelheid was geraakt – heb ik nu a shitload of cool stuff op mijn planning. Morgen heb ik een sollicitatie, daarna een barbecue en daarna een rustdag. Na Oxford ga ik naar mijn nerdy event, waar 3 vrienden en 1 twitterkennis die ik nog nooit heb ontmoet tot mijn verbazing mee naartoe willen! Daarna gaan Marie en ik gegarandeerd weer een gek weekend tegemoet. Alles daarna zal ik wel zien! Nog een reisje? Possibly. Appartementje zoeken? Hopefully. Vegan street food festivals? Ja zeker weten!

7. Choose your weapon.

Waarmee verdedig jij je? Wat is je sterkte, waar blink jij in uit? Gebruik die kracht om jezelf te versterken en te onderscheiden van de rest. Maak jezelf trots een wees niet bang om je talenten te tonen aan anderen.

Koken, op avontuur gaan, dingen geregeld krijgen en content creation zijn die van mij. Het zijn zowel hobby’s als waardes die ik graag actief in mijn leven houd. Zonder deze dingen had ik niets om mij mee te verdedigen. Daarom heb ik mezelf weer trots moeten maken. Ik ging de keuken in en maakte courgetti, ik leerde mezelf kombucha maken en boekte die reis naar Oxford. Nu schrijf ik aan mijn blog. Stuk voor stuk maken deze dingen mij terug sterk en gelukkig.

8. Choose your poison.

Serieus? Heeft die ene persoon jou zo diep doen zakken? Heb jij jezelf dit durven aandoen? Heb je je leerkrachten of professoren of het schoolsysteem jou laten neerhalen? Jij laat dat toe?

Je kan je poison zelf kiezen: hetgeen belangrijk genoeg is om met jouw gevoelens te spelen. Als jij beslist wie voor jou écht belangrijk genoeg is, zowel op korte als op lange termijn, dan kan enkel die je kwetsen. Heb je een fling gaande? Daar zit geen zekerheid in, die zou jou niet zo diep mogen raken. Denk daaraan en blijf het herhalen in jezelf.

Ik heb ook mijn mensen nog eens op een rijtje moeten zetten. Iemand die een tijdje heel belangrijk leek, laat ik nu niet meer aan mijn gevoelens komen. Mijn beste vrienden zijn er nog en steunen me nog steeds, that’s all I need, they’re my poison. Pas als er met hen iets mis gaat, heb ik reden om down te zijn, maar dat is nu niet zo.

8. Zoek routine

Dat kan voor sommigen niet werken natuurlijk, maar dat geldt voor al mijn tips hierboven. Ikzelf heb, zoals ik al zei, een highly exciting life waarin niets voorspelbaar is en ik mezelf constant laat verrassen. Dat werkt best goed als je je goed voelt, een sterke basis (vrienden, geld, relaties) hebt en als het ware oplaadt van adrenalinekicks. Wanneer je niet helemaal op de juiste plaats zit, is het een ander verhaal.

Ik wist niet waar ik ging werken, waar ik zou wonen en hoeveel ik zou verdienen. Daardoor kon ik niets plannen en geen enkel idee verifiëren met de werkelijkheid. Niets was zeker en ik was daar heel gestresst door. Wat ik nodig had, was een helse verandering van pieken en dalen naar een rechte, duidelijke lijn. Inmiddels schrijf ik dit laatste puntje maanden later. Ik werk, woon op mezelf, verdien, kook, sport. Alles is duidelijk, alles is voorspelbaar en ik ben absoluut tot rust gekomen. De weekends zijn er nog om uit de bol te gaan en in Nederland terecht te komen of backstage op een random middelbaar-fuif. Excitement genoeg, maar ook stabiliteit.

Het allerbelangrijkste voor een persoon zoals ik is toch het nuttig zijn. Ik ben enorm dankbaar dat ik elke dag, of het nu leuk is of niet, nuttig ben voor andere mensen. Ik doe iets, verwezenlijk zaken en doe de economie een beetje bewegen. En daarnaast leef ik volledig mijn eigen leven!

Dit is waar ik het bij ga houden. 8 stappen, waarvan elk eentje heel diep kan gaan en heel veel kan veranderen. Nadenken en oplijsten is de boodschap. Wees je bewust van alles om je heen en alle gevoelens die daarmee gepaard gaan.

Ik hoop dat iedereen die dit leest uit hoop een oplossing te vinden voor stress en ongelukkige gevoelens, net zoals ik het geluk mag hebben snel rust te vinden en het goede pad op te gaan. I’m wishing you all the jobs, right friends, good lovers and nice homes.

En niet vergeten: er is altijd iemand die van je houdt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.