Op reis als foodie in 3 stappen

De liefde tussen mens en voedsel, het is toch een speciaal fenomeen. Het juiste eten kan ons blij maken, energie geven, ons helpen concentreren en tot rust laten komen. Sinds ik mij daarin ben beginnen verdiepen, noem ik mezelf zonder twijfel een echte foodie. Niet alleen is uit eten gaan met vrienden een super exciting gelegenheid voor mij, maar ook koken en letten op wat ik binnenkrijg zijn deel van mijn passie geworden.

Hou je ook zo van eten? En toevallig ook van reizen? Lees dan zeker verder! Een combinatie van beide voorliefdes, kan namelijk zorgen voor een aantal moeilijkheden.

Zo kan je op reis meestal niet zelf koken en zal je moeten aanvaarden wat er lokaal aangeboden wordt. Mocht je toch zelf kunnen kokerellen, dan is het vinden van ingrediënten vaak een moeilijkere taak dan het thuis lijkt. 

Daarnaast moet je vaak compromissen sluiten. Je zal vast je eetpatroon niet altijd volledig kunnen volgen en je wilt je vakantie ook niet verknoeien met moeilijkdoenerij.

Daarom stelde ik een lijstje op, zoals ik dat wel vaker doe, met 3 simpele tipjes die je liefde voor eten en voor reizen verzoenen!

  1. No hard restrictions

Zelfs buiten het reizen, hou ik er niet van om mezelf strenge limieten op te leggen. Daar wordt niemand gelukkig van. Bovendien krijg je een sterkere drank om de regels te overtreden en cheatdays (-weeks? -months?) in te lassen. Vergelijk met strenge ouders, die naar een gekend gezegde de meest rebelse kinderen opvoeden. Just take it easy! En leg je focus op het genieten van je eten en je gezondheid.

Als je aan het reizen bent, des te meer. Je eigen boterhammetjes meenemen naar een tropisch paradijs is te gek voor woorden. We reizen om culturen te leren kennen, smaken, geuren en talen te ontdekken. Daar hoort eten steevast bij als belangrijk onderdeel van elke cultuur. Zeg me niet dat je Portugal verlaat zonder een pastel de nata geproefd te hebben 😉

Om deze reden is het dus voordelig voor je eigen mood om je grenzen wat open te stellen. Je kan als veggie niet overal lekkere meat-free maaltijden verwachten. Vaak is er hoogstens een flets slaatje waarbij heel wat voedingsstoffen ontbreken. Uit eigen ervaring zou ik durven zeggen dat je veel plekken in Afrika nauwelijks zou overleven zonder vlees.

Open staan voor wat je voorgeschoteld krijgt verrijkt je dus alleen maar! 

2. Hou die verwachtingen laag

Het beeld dat we krijgen van veel bestemmingen via sociale media, is vaak niet helemaal hoe het er in het echte leven aan toe gaat. Zoals je misschien op mijn IG story zag, verwachtte ik van mijn tropische reis allemaal fruity buddhabowls en lekkere slaatjes met stukken mango en stervrucht, cause duhh. Helaas was daarvan niet al te veel te vinden op de Seychellen. Locals eten al helemaal niet zo van die hippe gezonde foods, en hotels begrijpen helaas vaak onze culturen niet zo goed en hebben niet door dat wij al lang van boterhammen met choco als ontbijt af zijn.

In Boston en NY daarentegen, had ik mijn verwachtingen heel laag gehouden en werd ik elke dag verrast door een heerlijk festijn aan smaken! Op het …..plein in Boston at ik de meest heerlijke salade met feta en watermeloen (wat een topcombi!) en in New York kreeg ik mijn Sweetgreens salade gewoonweg van het huis ❤

Heerlijk slaatje in Boston met superfood smoothie aan $1!

Hoge verwachtingen kunnen nergens goed voor zijn. Je weet trouwens niet wat je te wachten staat! Misschien zit je in een heel progressief land/gebied/hotel, waar je de coolste gluten-free sushi kan eten. Maar je kan even goed in een achtergesteld hosteltje zitten waar een huismoeder elke dag rundstoofpot kookt.

Toch een beetje teleurgesteld in het eten? Red jezelf met de volgende tip!

3. Neem je eigen survival foodbox mee

Gaat alle eten toch nét een beetje te ver of loopt het je na een week de spuigaten uit? Of misschien heb je bepaalde supplementen gewoonweg nodig? Neem die dan zeker mee!

Ik maak voor mezelf graag een pakketje om minstens 1 goed ontbijt te hebben: ik heb wat voedzaam chiazaad, lekkere granola en wat volle Griekse yoghurt of cottage cheese mee! Fruit vind je vaak ter plaatse. Een zakje nootjes en een pak gedroogde superfruits zoals gojibessen houden me in de waan dat ik toch nog gezond leef 😉

Wat ik ook altijd in mijn tas heb zitten, zelfs in België, zijn van die kleine zakjes peper, zout en suiker. Soms ook zo’n schattig mini-tabascoflesje en heel vaak een zakje thee! Geen idee hoe ik vroeger zonder rondliep, want ik heb ze al zò vaak nodig gehad! Je zou het niet geloven. (Altijd leuk als je een verse avocado plukt en daar wat zout op kan doen.) Ik heb trouwens ook altijd een setje bestek en zéker een lepel mee. Food really is my life haha.

Ben je een cheese lover en ga je naar een streek rond de evenaar? Kans zit erin dat je teleurgesteld zal zijn… Hetzelfde geldt voor yoghurt en andere melkproducten in heel warme landen. Zelf kaas meenemen kan een boeltje worden, maar edelgist kan de oplossing bieden! Dat is een plantaardig alternatief voor (parmezaanse) kaas en smelt niet. Verwacht echter niet té veel van de smaak als niet-vega. Een andere oplossing kan een citroen of limoen bieden: een beetje van dat zure sap over je eten kan al snel de umami smaak van kaas vervangen. Of een scheutje sojasaus natuurlijk!

Voor chocoladeliefhebbers, raad ik aan een klein potje chocopoeder mee te nemen voor als de nood het hoogst is. Cocoa nibs kunnen je craving misschien ook wel stillen en smelten niet zo snel.

Zo heb je dus voor allerlei verslavingen (gotta be honest, stuk voor stuk niet zo’n zachtaardige “voorliefdes”) een alternatief of een manier om het mee te nemen. Check zeker online eens wat er wel en niet te vinden is in de lokale winkels! Maar alweer: wat je online ook allemaal vindt, houd je verwachtingen zo laag mogelijk.

Wat mij betreft, heb ik na Senegal en de Seychellen het wel al een beetje gezien met alles-wat-je-aanraakt-smelt-landen. Nu heb ik wel de kneepjes van het vak geleerd en ben ik voorbereid mocht er nog zo’n reis komen! Maar momenteel staan Londen en Polen als eerste op het programma. Al gecheckt: in Londen gaan we 5 keer per dag uit eten moeten gaan om alle plaatsen te kunnen zien die we willen zien. In Polen zal ik mooi mijn eigen jar mee hebben.

Catch me in London, darling!

Die vrouw sprak letterlijk Chinees tegen mij dus ik weet niet wat ik dronk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.