
Ken je dat, van dat weer dat je goesting geeft in een goeie chocomelk, een dekentje en een filmpje? Wel, vandaag was zo’n dag. De eerste sneeuwval van het jaar! Prachtig, feeëriek, maar ook gewoon koud. Ik kan nu eenmaal niet goed tegen de kou en zoek vaak redding bij iets warms (lees: warm eten!).
Deze ovenschotel is ideaal voor dit moment van het jaar: spruitjes zitten volop in hun seizoen, worden geteeld in België (maar let op de verpakking!) en smaken heerlijk in combinatie met andere typische winterkost.

Hoe ging ik tewerk?
- Ik kook mijn spruitjes graag eventjes op voorhand om ze zachter te maken. 5 à 10 minuutjes op het vuur is wel goed!
- Met een gesneden sjalotje en wat verbrokkelde fetakaas, leg ik de groenten in een ovenschotel en ik voeg hier een stevige portie kruiden aan toe. Als je geen kruiden hebt gebruikt, heb je niet gekookt, zeg ik altijd. (Oké het is de eerste keer dat ik dat zeg, maar ik zal het nu wel vaker doen.)
- Een sprankeltje appelwijnazijn voor de smaak én aanzienlijke gezondheidsvoordelen waar ik later over zal schrijven, vormt samen met Provençaalse kruiden, peper, zout, koriander en eventueel wat rozemarijn de perfecte smaakmaker.
- Kwartiertje in de oven op 220°
- Nog wat feta erbovenop kruimelen
- Nog 5 minuutjes in de oven, waarbij je de bovenkant laat grillen
- Halve appel in stukjes snijden (pink lady, jonagold, van die zure sappige zijn the best!) en erbij gooien
- Lekker wat honing erover en we zijn klaar!
- Eventueel nog wat nootjes erbij voor de crunch, maar dat heb ik nu zelf niet gedaan
Zo, Best snel voor een ovenschotel, niet? Als vegetariër hoef je je nooit zorgen te maken over ingrediënten die niet gaar zouden zijn. Hup in de oven, hup eruit zonder problemen!
Mocht je dit gerechtje uitproberen, laat me zeker weten hoe het was 🙂

Hoe brengen jullie het liefst van die sneeuwachtige winterdagen door?